Równanie z parametrem Pomocy proszę
Kozior: Dla jakich wartości parametru m równanie mx4−(2m+6)x2+9−m2=0 ma cztery rozwiązania ?
11 lut 00:29
;): m≠0 Δ≥0 x2=t t1t2>0 t1+t2>0
11 lut 00:32
Kozior: a czy można by poprosić troszkę dokładniej? bo walczę na wszystkie sposoby z tym a dojść do
ładu nie mogę z tym
11 lut 00:57
bart: x
2=t
mt
2−(2m+6)t+9−m
2
a=m
b=−2m−6
c=9−m
2
i teraz ze wzorow Viete'a
| | b | | c | |
− |
| >0 i |
| >0 i Δ>0 z tego suma i masz wynik  |
| | a | | a | |
11 lut 01:00
;): nie suma tylko iloczyn czyli czesc wspolna z tego
11 lut 01:11
bart: mialem to na mysli ale Ty z delta skopales
11 lut 01:34