Basia:
ponieważ sinx≤1 to ln(sinx)≤0
w przedziale <
π4,
3π4> sinx≥0
stąd wynika, że znak funkcji będzie zależał od znaku cosx
czyli
x∊<
π4,
π2> ⇒ cosx≥0 ⇒ f(x) = (+)*(+)*(−) = (−) czyli f(x)≤0
x∊<
π2,
3π4> ⇒ cosx≤0 ⇒ f(x) = (−)*(+)*(−) = (+) czyli f(x)≥0
P = − ∫
π4π2 f(x) dx+ ∫
π23π4 f(x) dx
liczę całkę nieoznaczoną
t = sinx
dt = cosx dx
J = ∫t*lnt dt
tę przez części
f(t)=lnt f'(t)=
1t
| | t2*lnt | | 1 | | t2 | |
J = |
| − ∫ |
| * |
| dt = |
| | 2 | | t | | 2 | |
granice całkowanie pierwszej całki to:
t
2=sin
π2 = 1
granice całkowanie drugiej całki to:
t
1=sin
π2 = 1
P = −
√2/2∫
1 f(t) dt+
1∫
√2/2 f(t) dt =
2*
1∫
√2/2 f(t) dt =
| | t2*lnt | | 1 | |
2*( |
| − |
| t2) 1|√2/2 = |
| | 2 | | 4 | |
| | t2 | |
( t2*lnt − |
| ) 1|√2/2 = |
| | 2 | |
t
2*(lnt −
12)
1|
√2/2 =
| 1 | | √2 | | 1 | | 1 | |
| (ln |
| − |
| ) − 1*(ln1− |
| ) = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | √2 | | 1 | | 1 | |
| ln |
| − |
| − ln1 + |
| = |
| 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |