jak policzyc granice
ropucha: lim 3*22n+2 -10
n→∞ ----------------------
5*4n-1 +3
lim n2+6 n2
( ---------)
n→∞ n2
5 lut 00:52
Bogdan:
3 * 4n * 4 - 10 4n(12 - 10/4n)
lim --------------------------- = lim ------------------------- =
n→∞ 5 * 4n * (1/4) + 3 n→∞ 4n( 5/4 + 3/4n)
12 48
= -------- = ------
5/4 5
5 lut 01:00
ropucha: Dzieki
5 lut 01:07
Bogdan:
6 1
lim (1 + ------- )n2 = lim [ (1 + ------- )n2/6 ]6 = e6
n→∞ n2 n2/6
Mam nadzieję, że zapis jest zrozumiały, n2 oznacza n2.
5 lut 01:07
ropucha: tak rozumiem jeszcze raz dzieki
5 lut 01:16