;)
aga: W grupie 100 osob 40 włada jezykiem angielskim, 50 −jezykiem niemieckim, 26 −jezykiem
francuzkim,
6 − angielskim i niemieckim, 9 − angielskim i francuskim, 5 − niemieckim i francuskim.
Ile osob wlada wszystkimi trzema wymienionymi jezykami?
10 lut 22:24
aga: pomozcie
10 lut 22:40
ICSP: Znasz wzór włączeń i wyłączeń?
10 lut 22:49
aga: nie
10 lut 22:50
ICSP: Jeżeli masz odpowiedzi to powiedz czy 8?
10 lut 22:55
aga: 8 nie ma
10 lut 22:56
Eta:

piszemy: "francu
skim
40+50+26= 116
116−100= 16 osób włada co najmniej dwoma językami
6+9+5= 20 osób
20 −16 = 4 osoby władają trzema językami
10 lut 22:59
ICSP: Eta a mogłabyś to jakoś ze wzoru włączeń i wyłączeń dla mnie zrobić?
10 lut 23:01
Jack:
100=40+50+26−6−9−5+x
10 lut 23:12
ICSP: Dzięki Jack.
10 lut 23:14
Jack:
10 lut 23:20
Eta:
|F| + |A|+ |N| − |F∩A| − |F∩N| − |A∩N| +| A∩F∩N|= |F U N U A|
10 lut 23:24
Eta:
Ooo
Jack już Ci napisał
10 lut 23:25
ICSP: Tak, napisał

. Tobie również dziękuje za pomoc.
10 lut 23:28