funkcja kwadratowa
DASTII1665: Bardzo bym prosil o rozwiazanie lub chodziasz podpowiedź do tych zadan .
z −7
Wierzchołkami paraboli, która jest wykresem funkcji g(x) = 2x
2 +bx+c, jest punkt W=(3,4).
Znajdź wspolczynniki b i c.
z −8
Funkcja kwadratowa h, ktorej miejscami zerowymi sa liczby −1 i 2, dla argumentu 1 przyjmuje
wartosc 6. znajdź wzor funkcji h.
Z gory wielkie dzieki
10 lut 21:53
kachamacha: 1.
2(x−3)2+4 przekształć to do postaci ogólnej i otrzymasz wspólczynniki b i c
10 lut 21:58
kachamacha: 2.
a(x+1)(x−2)
f(1)=6 to znaczy do tego co wyżej podstaw pod x=1 i przyrównaj do 6. otrzymasz a i to już
bedzie wzór funkcji
10 lut 21:59
DASTII1665: yyy tam w tym z − 7 zamieniasz to do postaci kanonicznej

ale czy tam napewno jest − 3 a nie
+ 3
10 lut 22:06
kachamacha: −3 tak musi być i przekształcasz do ogólnej (z kanonicznej)
10 lut 22:07
Mila: g(x)=2x
2+bx+c W=(3,4) x
w=3 y
w=4
x
w=U{−b}{2a y
w={−Δ}{4a}
−b=12 Δ=−32
b=−12
g(x)=2x
2−12x+c
Δ=b
2−4ac
Δ=144−8c
−32=144−8c
8c=176
c=22
g(x)=2x
2−12x+22
10 lut 22:13
DASTII1665: ok dziekuje ci bardzo za pomoc jeszcze tylko male pytanko do drugiego wzor mam przedstawic w
postaci iloczynowej
10 lut 22:14
kachamacha: to jest obojętne bo w tresci wyraźnie tego nie ma podanego
10 lut 22:15
DASTII1665: ok dzieki mam juz wszystko
10 lut 22:16
sonia: Zad. 7.
a = 2, b−szukane , c−szukane
Wierzchołek paraboli W(p, q) = (3, 4), gdzie p = −b2a, q = −Δ4a. Zatem
−b2a = 3
−b2*2=3
−b4=3/*4
−b = 12/*(−1)
b=−12
Aby wyliczyć współczynnik c, wystarczy zauważyć, że g(p) = q ( bo druga współrzędna punktu
należącego do wykresu to nic innego jak wartość funkcji dla danego argumentu)
Zatem
g(3) = 4
2*32 + (−12)*3 + c = 4
18 − 36 + c=4
c=4+18
c =22
odp: b = −12, c = 22
10 lut 22:22
sonia: Skoro −1 i 2 są miejscami zerowymi to funkcję można przedstawić w postaci iloczynowej
h(x) = a(x+1)(x−2)
Dla argumentu 1 ma przyjmować wartość 6 tzn f(1) =6
a(1+1)(1−2)=6
a*2*(−1)=6
a=−3
zatem
h(x) = −3(x+1)(x−2)
h(x) = −3(x2 −2x +x−2)
h(x) = −3x2+3x+6
10 lut 22:31
sonia: W trzeciej linii powinno być oczywiście h(1) = 6 (a nie f(1) = 6)
10 lut 22:42