Prosze pomozcie z Algebry i teori liczb
Patryk: Proszę o rozwiązanie zadań z egzaminu testowego z algebry z teorią liczb z możliwymi
odpowiedziami tak lub nie:
1.Niech bedzie dany zbior G= {1,2}
a.Czy G wraz z mnozeniem modulo 3 stanowi grupe
b.Czy G wraz z mnozeniem modulo 6 stanowi grupe
c.Czy G wraz z dodawaniem modulo 3 stanowi grupe
2.Rozwazmy uklad nierownosci postaci:
x przystaje 6(mod 5) i x przystaje 9(mod 8)
a.wszystkie liczby postaci 26 +45t, t nalezy do calkowitych, spelniaja uklad rownan
b.wszystkie liczby postaci 45t, t nalezy do calkowitych, spelniaja uklad rownan
c.ukl. nie ma rozwiazan w liczbach calkowitych
3.Niech omega oznacza funkcje Eulera a,b,n nalezy do naturalnych
a.jesli a<b, to omega(a) < omega(b) dla dow. a i b
b.jesli (a,b)=1, to omega(a*b)=omega(a)*omega(b)
c.jesli a jest liczba pierwsza, to omega(an)=an-1 * (a-1)
4. Ukl rownan:
-x + y -2z=1
2x + y+z=0
x+2y-z =1
a.posiada dokladie jedno rozw.
b.posiada nieskonczenie wiele rozw.
c. nie posiada rozw.
5 lut 00:25
Patryk: w 3 w c jest an=a(n-1)*(a-1)
5 lut 00:34
Patryk: w 3 w c jest an=an-1*(a-1)
5 lut 00:35