matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kwadrat
Hania:
: Ile wynosi pole kwadratu, ktorego przekatna jest o 2 cm dluzsza od boku?
10 lut 20:49
M:
P=(12+8√2) cm²
10 lut 20:50
Niunia85:
d=a+2 d=a
√
2
a
√
2
=a+2 a
√
2
−a=2 a(
√
2
−1)=2 /:()
2
√
2
+1
a=
*
√
2
−1
√
2
+1
2
√
2
+2
a=
=2
√
2
+2
2−1
P=a
2
P=(2
√
2
+2)
2
=8+8
√
2
+4=12+8
√
2
10 lut 20:54