kwadrat
Hania: Ile wynosi pole kwadratu, ktorego przekatna jest o 2 cm dluzsza od boku?
10 lut 20:35
Mila:

d=a*
√2=a+2
a*
√2=a+2 /
2
a
2*2=a
2+4a+4
a
2−4a−4=0
Δ=32 a=2+2
√2
p=(2+
√2)
2=4+4*
√2+2=6+4*
√2
10 lut 20:52
10 lut 20:55
Mila: Fakt 2 zgubiłam P=(2√2+2)2=4*2+8√2+4=8*√2+12
10 lut 21:00
Gustlik: Mila, po co tutaj równanie kwadratowe? Masz zwykłe równanie liniowe, a pierwiastków nie trzeba
się bać.
Robisz tak:
a
√2=a+2
a
√2−a=2
a(
√2−1)=2 /:(
√2−1)
| | 2 | | √2+1 | |
a= |
| * |
| =2√2+2
|
| | √2−1 | | √2+1 | |
Dalej tak, jak napisałaś.
11 lut 02:21