geometria analityczna
assasin: Dane są punkty A=(4,5), B=(−4,−1) i prosta k o równaniu x−3y−9=0.
a) Na prostej k znajdź punkt C jednakowo oddalony od punktów A i B.
policzyłem symatralną y=−8/6x + 1 1/2
policzyłem punkty przecięcia się tych dwóch prostych i nie wyszło tak jak trzeba

gdzie robie
błąd
prosze o wytłumaczenie
10 lut 20:26
owned: punkt C leży na prostej k, czyli ma współrzędne C(3y+9, y) i teraz korzystasz ze wzoru
na długość odcinka i wychodzi Ci |AC|=|BC|
3y+9, y
x=3y+9, y
|AC|=√(4−(3y+9))2+(5−y)2
10 lut 20:38
assasin: odcinek AC ma długość 10 i wstawić to mam? nie rozumiem
10 lut 20:44
Bogdan:
|AC| = |BC|
10 lut 20:48