stereometria
zosia: a to jak zrobić? źle mi wychodzi.
Obliczyć pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krawędź boczna o
długości 1 jest nachylona do podstawy pod kątek 45 stopni.
10 lut 20:19
zosia: ?
10 lut 20:42
Mila: jak robiłas.Masz jakies przemyślenia ?
10 lut 20:56
zosia: nie mam zadnych przemyśleń... nie umiem tego po prostu
10 lut 20:57
Mila: podstawa to szesciokat foremny ,składa sie z 6 trójkatów jakich? z jakich trójkatów składa
sie powierzchnia boczna ?
10 lut 21:05
zosia: podstawa a równobocznych, boczne z równoramiennych
10 lut 21:09
Mila:

Jeżeli krawedz jest nachylona pod kątem 45
0 .a kat pomiedzy wysokoscia a podstawą =90
0 to
trzeci kat =45
0 mamy zależnosci dla trójkata prostokatnego o takich katach rzyprostokatne
maja długośc a przeciwprostokatna=a
√2
a
√2=1
wzór na pole trójkata trójkata równobocznego bedzie potrzebny do policzenia pola podstawy
pole trókąta równoramiennego dasz rade policzyć ?
1 to będzie przeciwprostokatna trójkata utworzonego przez h trójkąta i a/2
10 lut 21:22
Mila:

(a/2)
2+h
2=1
2
| | a2 | |
h2=1− |
| podstawiamy a=√2/2 |
| | 4 | |
10 lut 21:31
Mila: | | a*h | | √2*√14 | | √28 | | 2*√7 | | √7 | |
P= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| trójkatów jest 6 |
| | 2 | | 2*4 | | 8 | | 8 | | 4 | |
| | 3*a2*√3 | | 3*√22*√3 | | 6√3 | |
Pole podstawy= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2*2 | | 4 | |
P
c=P
b+P
p=
10 lut 21:43