;(
olka: Pomóżcie..
3 liczby,których suma wynosi 93 tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby tworza 1,2,7 wyraz
ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
10 lut 20:06
ICSP: a − jedna z tych liczb
b − kolejna z tych liczb
c − jeszcze jedna z tych liczb
a + b + c = 93
b2 = ac
c = a + 6r
b = a + r
10 lut 20:08
olka: A to nie powinno się oddzielnie robic? Ze 1 równanie z a,aq,aq2=93? A ten ciąg arytmetyczny
jakoś inaczej?
10 lut 20:10
olka: No bo jak podstawie pod b to wychodz
a+r=a2+6ar
−a2+a+r+6ar=0
No i co dalej?...
10 lut 20:15
ICSP: Podstawiasz dalej. Dopóki nie skończysz. Trochę to zajmuję ale jest to najpewniejszy sposób
zrobienia tego typu zadań.
10 lut 20:18
olka: Ale co moge podstawić za r albo a? No nic się raczej nie da..
10 lut 20:21
olka:
10 lut 20:51
olka: Halo..
10 lut 21:30