trapez
Hania: Dany jest rapez rownoramienny ABCD o podstawach AB=12, CD= 8 i ramieniu =6. Przedluzenia ramion
AD iCB przecinaja sie w punkcie S. Jaka jest dluzgosc odcinka AS?
10 lut 19:57
ICSP: Spróbuj z twierdzenia talesa.
10 lut 20:00
Hania: tak probowalam i mi nie wychodzi tzn inna odpowiedz niz w pdreczniku. prosze podaj mi
proporcje:(
10 lut 20:02
ICSP:

Ten zielony odcinek dzieli podstawy na dwa. Po prostu nie umiem dobrze rysować i tak wyszło...
10 lut 20:04
Bogdan:

Pokaż
Haniu swoją proporcję
10 lut 20:07
Hania: nie wyszlo.. mam inne dane
10 lut 20:09
Hania: aaa chwilka
10 lut 20:10
Hania: x/8 = 6/12
10 lut 20:10
ICSP: 9?
10 lut 20:11
Hania: wyszlo 9 ale nie ma takiej odpowiedzi
10 lut 20:12
Hania: w drugim przypadku wyszlo 4 i wg ksiazki tez jest zle.
10 lut 20:12
ICSP: 18?
10 lut 20:13
Bogdan:
Porównujemy ze sobą trójkąty, a nie trójkąt z trapezem
10 lut 20:15
10 lut 20:16
Hania: ale ma wyjsc 18...:(
10 lut 20:20
Bogdan:
Przecież wychodzi |AS| = 18
10 lut 20:29
Hania: to cemu mi wychodzi 12? mozesz napisac obliczenia
10 lut 20:31
Bogdan:
Oblicz sama x, podaj wynik
10 lut 20:42