Pole trójkąta
johny:

Punkt D należy do boku AB trójkąta ABC.Odcinek AD jest dwa razy dłuższy od odcinka DB. Pole
trójkąta DBC jest równe 1,5.Pole trójkąta jest wówczas równe:
A.3
B.4,5
C.6
D.8
10 lut 19:56
johny: Proszę o wyjaśnienie szczegółowe.
10 lut 19:57
johny: ;>
10 lut 21:02
Papaj: opuść sobie wysokość z punktu C. Pamiętaj, żeby była prostopadła do AD. Jak to zrobisz, to
rozrysuj sobie wysokości trójkąta rozwartokątnego DBC, a zauważysz, że wcześniej opuszczona
wysokość pokryje się z tą nową. Co nam to daje? Wszystko.
P=1/2ah
h się nie zmienia, więc pole zależy od a
a= AD
a= AB
|AD| = 2 |DB|
tak więc pole trójkąta 1 jest 2 razy większe od pola trójkąta dwa, czyli pole trójkąta jeden
wynosi 3.
Ten największy trójkąt ABC ma pole równe sumie dwóch pól mniejszych.
P = P1 + P2
P = 3 + 1,5 = 4,5
Odp. B
27 kwi 20:32