Problem z zadaniem
Dawid: MAM PROBLEM Z ZADANIEM POMOZE KTOS?
6x+1 + 61−x=37
a to drugie zadanie
4x−9*2x+8=0
mogłby mi kto ktoś rozwiązać i podać pokolei jak to powinno byc zrobione?
10 lut 19:53
bart: 6
x=t
2
x=t
10 lut 20:13
bart: 6t+t=37
7t=37 (chyba zle przepisales

t
2−9t+8=0
10 lut 20:20
Dawid: przepisalem dobrze juz rozwiazalem zadanie 1 sam a 2 dzieki za pomoc
10 lut 20:24
Godzio: to raczej tak nie wygląda
bart
6t
2 − 37t + 6 = 0
10 lut 20:25
Bogdan:
Niepotrzebna jest dodatkowa zmienna.
| | 6 | |
6*6x + |
| = 37 / * 6x ⇒ 6*62x − 37*6x + 6 = 0, |
| | 6x | |
Δ = 1225,
√Δ = 35,
| | 37 − 35 | |
6x = |
| = 6−1 ⇒ x = −1 |
| | 12 | |
lub
6
x = U{37 + 35
√12 = 6 ⇒ x = 1
10 lut 20:25
Bogdan:
równanie 22x − 9*2x + 8 = 0 rozwiązujemy podobnie:
Δ = 49, 2x = .... lub 2x = ....
10 lut 20:27
kamil: czemu delta = 49? nie wychodzi mi
10 lut 20:36
Bogdan:
Δ = 81 − 4*8 = 81 − 32 = 49
10 lut 20:39
Bogdan:
| | 37 + 35 | |
Poprawiam zapis końcowy pierwszego zadania: 6x = |
| = 6 ⇒ x = 1 |
| | 12 | |
10 lut 20:40
kamil: a nie powinno byc 81−4*2*8?
10 lut 20:42