tago: Czterech rowerzystów: Bartek, Mariusz, Robert, i Łukasz, obarczonych różnego rodzaju
bagażem, jedzie jeden za drugim na różnych rowerach. Co godzię następuje zmiana
kolejności w szyku lub zmiana bagażu, lub zmiana roweów. Ile godzin trwała jazda, jeżeli
wiadomo, że w jej trakcie zostały wyczerpane możliwe układy i żaden się nie powtórzył?
21 mar 18:38
Agatusia: wydeje mi sie ze chodzi o kombinacje
pierwsza osoba :
C 1 z 4 dla roweru =4
C 1 z 4 dla bagazu =4
C 1 z 4 dla kolejnosci =4
dla drugiej osoby jedna mozliwosc jest wyczerpana wieckombinacja wyglada tak
C 1 z 3 dla roweru =3
C 1 z 3 dla bagazu =3
C 1 z 3 dla kolejnosci =3
(dla reszty osob analogicznie)
dla kazdej osoby mnozymy jej kombinacje i dodajemy "osoby"
64+27+8+1 = 100
nie wiem czy to jest dobrze
24 mar 22:42