a
koker: 1) x2−x+5 >0
2) x3+3x2+x+3=0
10 lut 19:49
ICSP: Liczysz pierwiastki. Rysujesz wykres. Odczytujesz to z wykresu.
10 lut 19:52
koker: ee nie rozumiem
10 lut 20:19
ICSP: x2 − x + 5 >0
Δ < 0 − brak pierwiastków.
skoro a>0 wtedy cała ta parabola leży nad osią ox i odp to x ∊ R
10 lut 20:21
ICSP: Drugie musisz najpierw rozłożyć wielomian.
10 lut 20:21
koker: wyszlo mi x=0 v x=−3
10 lut 20:25
bart: x
2(x+3)+1(x+3)=0
(x
2+1)(x+3)=0
x
2+1>0 − zachodzi zawsze a wiec brak rozw
x+3=0 dla x=−3 ktory jest rozwiazaniem
10 lut 20:26
ICSP: Dla x = 0
03 + 3 * 02 + 0 + 3 = 0 ⇔ 3 = 0 − wynikła sprzeczność wiec 0 nie może być pierwiastkiem/.
Co do x = −3 sie zgodzę.
10 lut 20:26
bart: 0 nie pasi
10 lut 20:27
freeniu: 1)
x2−x+5>0
Δ=(−1)2−4*1*5
Δ=−19
Jeżeli delta mniejsza od 0 − brak pierwiastków
x∊R
2)
x3+3x2+x+3=0
x2(x+3)+1(x+3)=0
(x+3)(x2+1)=0
x1=−3
10 lut 20:31