stereometria
zosia: MAM PROBLEM Z ELEMENTARNYM ZADANIEM.
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokosci 4 i przekątnej
długości 5
10 lut 19:30
ICSP: Oblicz długość kraedzi podstawy ze wzoru na przekątną graniastosłupa. Jak to zrobisz to
pomożemy dalej.
10 lut 19:35
zosia: problem z tym, ze nie wiem jak to zrobic. z przekątnej tworze sobie trójkąt prostokątny i z
pitagorasa wyliczam przekątną podstawy. i co dalej?
10 lut 19:36
Mila: jaką podstawe ma graniastosłup prawidłowy czworokatny?
10 lut 19:36
ICSP: to podaj wzór na przekną graniastosłupa.
10 lut 19:38
zosia: kwadrat?
10 lut 19:38
zosia: nie znam zadnego wzoru
10 lut 19:38
ICSP: nie znasz wzorku

Szkoda przydatny. To wzór na przekątną kwadratu.
10 lut 19:40
zosia: to d=a √2
10 lut 19:42
Mila: Zosiu masz ten trójką tjedna przyprostokątna to wysokośc H=4 druga to przekatna podstawy czyli
kwadratu.a przeciwprostokątna =5 policz najpierw długość prekatnej kwadratu
10 lut 19:44
ICSP:

Gdzie d − przekątna tego graniastosłupa. H wysokośc tego graniastosłupa.
10 lut 19:46
zosia: POLICZYŁAM i wyszło 3.
zgodnie ze wzorem NA PRZEKĄTNĄ KWADRATU a=1,5 √2 .
mam policzyć pole powierzchni, wychodzi mi ŹLE
10 lut 19:47
zosia: świetnie. z dupy się to bierze....
10 lut 19:48
zosia: policzy mi to ktoś czy dalej bawimy się w zgaduj zgadula?
10 lut 19:49
zosia: Pc= 9+24 √2 co jest dobrze i doszłam do tego sama, bo po waszym tłumaczeniu to sie jeszcze
bardziej pogubiłam....
10 lut 19:52
ICSP: Dobrze spróbujmy tak:
wprowadzimy zmienną x
x = a
√2
x
2 + H
2 = d
2.
h = 4
d = 5.
x =

. Wylicz x
10 lut 19:53
zosia: przekątna podstawy wyszła 3, a (bok kwadratu) wyszło 1,5 √2
Pc= 2a2 + 4*4*a,5 √2
10 lut 19:56
zosia: Pc= 9 + 24 √2
10 lut 19:56
utan: przekątna podstawy to raczej √3..
10 lut 19:59
ICSP: Sześcianu tak.
10 lut 20:01
ICSP: Tutaj był trójkąt egipski więc przekątna podstawy nie jest √3.
10 lut 20:02
zosia: dobrze to mam?
10 lut 20:04
Mila: Tak
10 lut 20:04
zosia: a to jak zrobić? źle mi wychodzi.
Obliczyć pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krawędź boczna o
długości 1 jest nachylona do podstawy pod kątek 45 stopni.

10 lut 20:11
Mila: jak robiłaś
10 lut 20:25