Prośba o sprawdzenie pochodnej
Olo: f(x) = x
2ln(x
2+1)
(x
2)' = 2x (x
2+1)'= 2x
f'(x) = 2xln2x (ln2x)' =
1x
f'(x) = 2x*
1x =
2xx = 2
Zapewne w moim rozwiązaniu gdzieś jest błąd, więc prosiłbym o wskazanie co jest źle
10 lut 19:29
Alf: | | 2x2 | |
f'(x)=2xln(x2+1)+ |
| |
| | x2+1 | |
10 lut 19:52
Alf: | | 2x2 | |
f'(x)=2xln(x2+1)+ |
| |
| | x2+1 | |
10 lut 19:52
Olo: Cholera, dalej nie wiem skąd to się wzięło, wiem już, że nie mogę oddzielić ln od x
2+1
Starałem się to zrozumieć na w miarę analogicznym przykładzie
https://matematykaszkolna.pl/strona/2204.html
ale jeśli liczę to w ten sposób to wychodzi coś takiego
z = x
2 + 1 z' = 1' +x
2' = 2x
2x[ln(x
2+1)]' = 2x(ln z)' = 2x(
1z * z' = 2x(
1x2 + 1 * 2x) = 2x(
2xx2 + 1 =
4x2x2 + 1
Jednak nijak się to ma do Twojego rozwiązania, mógłbyś przedstawić to jakoś prościej ? Skąd to
sie wzięło, albo jak się kończy ?

Dziękuję za zainteresowanie
10 lut 20:42
Olo: Może inaczej, mógłby ktoś rozwiązać ten przykład prawidłowo od początku do końca, bo to co
podał Alf to chyba nie jest rozwiązanie ? Tylko rozwinięcie ?
10 lut 21:40
Alf: pochodna iloczynu... f'(x), (hg)' = h'g + hg'
h(x)=x
2, g(x)=ln(x
2+1)
| | 1 | |
h'(x)=2x, g'(x)= |
| *2x (pochodna logarytmu * pochodna wnetrza) |
| | x2+1 | |
| | 1 | | 2x3 | |
f'(x)= 2xln(x2+1) + x2* |
| *2x = 2xln(x2+1) + |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
tam wyzej sie pomylilem (zamiast x
3 jest x
2), jak sie rachuje w glowie to czasem sie zdarzy
10 lut 21:49
Olo: Teraz rozumiem, dziękuję serdecznie
10 lut 21:53