matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
badanie funkcji
ola:
asymptota ukosna xarctgx
10 lut 18:48
Basia:
x*arctgx
π
lim
x→+
∞
= lim
x→+
∞
arctgx =
x
2
x*arctgx
π
lim
x→−
∞
= lim
x→−
∞
arctgx = −
x
2
lim
x→+
∞
[x*arctgx −
π
2
x] = lim
x→+
∞
x(arctgx−
π
2
) =
arctgx −
π
2
lim
x→+
∞
=
de.l'H.
1
x
1
1+x
2
lim
x→+
∞
=
1
−
x
2
1
− lim
x→+
∞
*x
2
=
1+x
2
x
2
− lim
x→+
∞
=
1+x
2
1
1
− lim
x→+
∞
= −
= −1
1
+1
x
2
0+1
asymptota ukośna prawostronna: y=
π
2
x − 1 analogicznie policz lewostronną
11 lut 04:56