wykres funkcji homogenicznej
OLA: cześć mam prośbę
właśnie mam jutro spr z wykresów funkcji homogenicznej i mam problem z narysowaniem
jej np mam takie równanie: f(x)= 3/x+4 -5 i że wzór funkcji z tego to 3/x a wektor to
[-4;-5] i teraz właśnie jak to narysować
4 lut 22:18
Eta:
Rysujesz wykres 3/x to gałęzie hiperboli w I ćw, i IIIćw.
bo w liczniku 3>0
gdy masz np; -2/x to gałęzie w IIćw. i IVćw bo -2<0
i ten wykres przesuwasz w lewo równolegle do osi Ox o 4 jednostki
bo masz - 4 pierwszą współrzędną wektora
i następnie przesuwasz ponownie ten wcześniej przesunięty
o 5 jednostek w dół bo masz drugą współrzedna wektora równą -5
Uwaga: jak pierwsza wsp. wektora ujemna to w lewo
jak dodatnia to w prawo
jak druga współ. ujemna to w dół a jak dodatnia to do góry!
4 lut 22:27
OLA: ale słuchaj moja pani mnie uczyła że jak mam 3/x to wybieram sobie liczby np 1 ,3,1/3 i
dziele f(1)=3/1=3 itd i tak potem te liczby zmieniam na ujemnie czyli -1,-3 itd i to sa
te punkty które musze narysowac co mi wyjdą a potem przesówam o wektor i wąłśnie
chciaął bym zebys mi ten wykrtes narysowała bo zrozumiałąm tylko u ciebie przesunięcie
bi ja wole jak mi ktos narysuje to ja to widze niż napisze bardzo cie prosze:(
4 lut 22:36
.: homogenicznej? może homogenizowanej
4 lut 22:37
Eta: Kochanie nie ma takiej możliwości by Ci to narysować !

A Twoja Pani dobrze Cię uczyła < tak sie rysuje ten pierwszy wykres!
Ja tylko Ci przypomniałam gdzie beda te gałęzie!
jak sobie wybierzesz te punkty to tak Ci wyjdzie! Oczywiście!
Czasami sie mylicie w obliczeniach ! dlatego Ci podałam gdzie bedą gałezie!
A wykresu (sory) ale nie mam takiej możliwośći narysowania!
Dasz sobie radę napewno! Jak już narysujesz pierwszy to
tylko przesuniesz te punkty i już!
Pierwszy wykres rysuj cieniutko ołówkiem
pierwsze przesuniecie troszke pogrub a drugie przesunięcie
zaznacz np na kolorowo!
Można to od razu zrobić przesuwając punkty
pierwszego wykresu od razu w lewo i zaraz w dół!
tak byłoby najłatwiej i rysunek jest bardziej czytelny!
Ale można tez i tak jak Ci podpowiedziałam!
Wierzę ,że sobie poradzisz ! Powodzenia na klasówce!
4 lut 22:49
.: http://www.walterzorn.com/grapher/grapher_e.htm
to bedzie cos takiego, sprobuj odtworzyc w zeszycie
4 lut 22:49
Danio:
A może ? pasteryzowanej ?
4 lut 22:50