wielomian?
Maluśka;):(: Witam co mam zrobic z takim równanieM?

x
3−6x+11x−6=0
Prosze o pomoc
10 lut 18:39
Jack:
zauważyć, że np x=1 jest pierwiastkiem i podzielić przed odpowiedni dwumian, albo umiejętnie
pogrupować

(pewnie zjadłaś kwadrat przy "−6x")
10 lut 18:40
kachamacha: zauważ że x=1 jest pierwiastkiem tego równania
podziel więc ten wielomian przez x−1 otrzymasz postać równania kwadratowego a tam już
poradzisz sobie z deltą
10 lut 18:41
Maluśka;):(: tak zjadłam ok to biore sie do pracy i napsize co mi wyszło
10 lut 18:44
Maluśka;):(:

x
2−5x+6
x1=2
x2=3
wszystko zrobiłam czy coś jeszcze mam zrobić
10 lut 18:54
Maluśka;):(: x nalezy do zbioru wlasnie

skad to wiedziec zawsze nalezy tam gdzie są +?
10 lut 18:54
utan: a po co Ci to, co leży nad? przecież masz równanie wielomianowe, a nie nierówność

x
3 − 6x
2 + 11x − 6 = 0
(x−1)(x
2 − 5x + 6) = 0
(x−1)(x−2)(x−3) = 0
x ∊ {1, 2, 3}
10 lut 18:58
kachamacha: rysunek jest tylko przy nierównosciach
10 lut 19:01
Maluśka;):(: dziekuje, rzumiem juz
10 lut 19:03