10 lut 17:54
mreker: poczekaj
muszę sobie to przypomnieć to może ci pomogę
10 lut 18:01
Qrczę: proszę
10 lut 18:02
mreker: w b chyba ci zrobię
10 lut 18:03
kachamacha: b) 1000
10 lut 18:03
mreker: 160 − 80 = 80
α = 180 − 80 = 80
10 lut 18:04
mreker: to nie wiem
10 lut 18:04
mreker: ale nie może być za chiny 100
10 lut 18:05
Qrczę: potrzebuje to zadanie do godziny 19.00
10 lut 18:05
kachamacha: a) 40o
10 lut 18:05
Qrczę: kachamacha: b) 1000 <−−−−−to jakiś spam
10 lut 18:06
Qrczę: ?
10 lut 18:06
kachamacha: dlaczego 160−80?
raczej 180−80
10 lut 18:06
Qrczę: weź jakieś obliczenia, napisz skąd to się wzieło...
10 lut 18:07
mreker: ej w a to będzię tak ::
α = 180 − 100 = 80
10 lut 18:07
mreker: dobrze
10 lut 18:08
kachamacha: nie
mi 40 o wyszło
10 lut 18:08
Qrczę: 40 jest w odpowiedziach
10 lut 18:09
Qrczę: proszę o pomoc
10 lut 18:11
mreker:
10 lut 18:11
Qrczę: kachamacha zrób to zadanie
10 lut 18:12
kachamacha: tam gdzie strzałka bez łuku to 100o
10 lut 18:12
mreker: tam gdzie 100 jest to narysowałem te dwie strzałki to 100 a α to nie wiadoma więc 180 − 100
daje 80
10 lut 18:12
kachamacha: wylicz możliwie wszystkie kąty w każdym z trójkątów
10 lut 18:13
mreker: no właśnie dałem
10 lut 18:13
Qrczę: podam wam odpowiedzi
a) 40 stopni
b) 100 stopni
c) 55 stopni
10 lut 18:16
kachamacha:
10 lut 18:16
mreker: sam nie wiem już
Znajdź wszystkie liczby trzycyfrowe, które są 13 razy większe niż suma ich cyfr .
ja takie muszę zadanie się dowiedzieć
10 lut 18:17
kachamacha: c)
360−2α−140=220−2α
180−220+2α=2α−40
(2α−40):2=α−20
α−20+α=90
2α=110
α=55
10 lut 18:19
Qrczę: może ktoś inny wie jak to zrobić?
10 lut 18:20
Qrczę: kachamacha zrobisz jeszcze b i a ?
10 lut 18:20
kachamacha: zrobiłam a rysunkiem
a b) wynika z tego że suma kątów przeciwległych to 180 dlatego wyszło 100
10 lut 18:22
Qrczę: czyli do b wychodzi 80 stopni? w odp jest 40
10 lut 18:24
kachamacha: widzisz strzałkę na rysunku? ile pokazuje?
10 lut 18:25
Qrczę: 40 ale to jest chyba przykład a) a mi chodzi o b)
10 lut 18:28
Qrczę: pomyliło mi sie nie wiem jakie jeszcze są obliczenia do przykładu b)
10 lut 18:33
kachamacha: musisz po prostu wiedzieć skąd się wzięły te liczby które wpisałam na rysunku
korzystasz z kątów wierzchołkowych,przyległych, z sumy kątów w trojkącie
10 lut 18:35
Qrczę: proszę p pomoc z tym przykładem b
10 lut 18:58
Qrczę: ...
10 lut 19:02