układ równań
Paweł: ciężko mi wyliczyć drugą niewiadomą metodą przeciwnych współczynników

układ równań:
7x−11y=−22
2x+3y=18
10 lut 17:25
zakłopotana: Spróbuj metoda podstawiania
10 lut 17:29
HannahTricker: 7x−11y=−22 /*(−2)
2x+3y=18 /*7
−14x+22y=44
14x+21y=126
teraz dodajemy
43y=170/ :43
y=3 41/43 (41/43 ułamek)
7x−11y=−22 /*3
2x+3y=18 /*11
21x−33y=−66
22x+33y=198
dodajemy
43x=330 / :43
x=7 29/43 (ułamek)
nie zapomnij o klamrach
10 lut 17:37
Paweł: x ci źle wyszło −66+198=132 i 132/43 =3 3/43
ale dzięki za dojście do wyniku, pozdrawiam
10 lut 20:03
Gustlik: { 7x−11y=−22
{ 2x+3y=18
Można metodą wyznacznikową (opis tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html )
W=
| 7 −11 |
| 2 3 |
=7*3−(−11)*2=21+22=43
W
x=
| −22 −11 |
| 18 3 |
=−22*3−(−11)*18=−66+198=132
W
y=
| 7 −22 |
| 2 18 |
=7*18−(−22)*2=126+44=170
11 lut 01:00