matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż
???:
Rozwiąż równanie dla xεR
√
3
tg5x=−
3
10 lut 17:17
Bogdan:
π
π
π
założenie: 5x ≠
+ kπ ⇒ x ≠
+ k*
, k∊C
2
10
5
π
−π
π
tg5x = −tg
⇒ tg5x = tg
⇒ 5x = −
+ k*π
6
6
6
π
π
x = −
+ k*
30
5
10 lut 19:01
...:
dziękuję
10 lut 19:09