prosze o pomoc
krucz: Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt którego jeden z boków jest o 2 dłuższy od drugiego.
Przekątna tego prostokąta tworzy z jego dłuższym bokiem kąt o mierze 30o . Przekątna
prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60o . Wyznacz objętość
prostopadłościanu.
10 lut 17:13
dero2005:
ab = tg 30 =
√33
a =
√3 + 1
b =
√3 + 3
d =
√a2 + b2
hd = tg 60 =
√3
h = d
√3
V = a*b*h = ....... do policzenia
10 lut 18:12
krucz: nie rozumiem tylko jednego. a mianowicie skąd się wzięło:
a=
√3+1
b=
√3+3
| | √3 | | a | |
wiem że to wychodzi z tg 30: |
| = |
| . Jednak nie umiem otrzymac takiego wyniku |
| | 3 | | a+2 | |
jak kolega wyżej
10 lut 19:47
dero2005:
3a =
√3(a+2)
3a = a
√3 + 2
√3
3a − a
√3 = 2
√3
a(3−
√3) = 2
√3
| | 2√3 | | 3+√3 | | 6√3+6 | |
a = |
| * |
| = |
| = √3+1
|
| | 3−√3 | | 3+√3 | | 9−3 | |
b = a + 2 =
√3 +1 +2 =
√3 + 3
10 lut 20:14