Zadanie z procenta
Beata17: A takie zadanie: Pan Kowalski wplacil 50000 zl na lokate miesięczną, której
oprocentowanie wynosi 5%, i co miesiąc wypłaca odsetki. Jaką kwotę odsetek wypłaci w
ciągu roku? O ile wyższe bylyby odsetki, gdyby pierwszej wypłaty dokonał po roku?
4 lut 21:32
Eta:
Pytanie? czy oprocentowanie 5% na miesiąc ? czy w stosunku rocznym?
bo to ważne! a tego nie napisałaś!
1/ 50 000 *5% = 2 500 zł --- odsetki na miesiąc
2500 *12= 30 000 zł odsetki za rok jeżeli wypłaca co miesiąc
2/ nie wypłaca , dopiero po roku
czyli
K
k = K
p ( 1 +0,05)
12
K
k = 50 000 ( 1, 05)
12 1,05
12 ≈1,795856
50 000 * 1,795856 = 89 792,82 zł
chyba już widzisz? o ile by były wyższe
odsetki 39 792,82 zł - 30 000 zł= 9 792,82 zł
PS: ciekawe jaki to bank? sama bym dała kasę na takie oprocentowanie!
4 lut 21:45
pavlov: wątpie aby było tak różowo

pewnie chodzi o 5% w skali roku
wtedy 5%/12% = 0,41(6)%
0,41(6)/100+1 ≈ 1,0042
50000 (1,0042)
12 = 50000 1,0516 ≈52579
4 lut 21:56
Beata17: Tu nie pisze jakie jest to oprocentowanie więc sama nie wiem

A co do drugiego roz. to jaka bedzie różnica tych odsetek?
4 lut 22:27
Eta: Właśnie że powinno byc napisane w,że w stosunku rocznym!
więc tak jak pisze pavlov masz obliczone
52 579 - 50 000 = 2579 zł jakby nie pobierał odsetek
jeżeli pobiera co m - c to
50 000 * 0, 41(6) * 12 = 208,33*12≈ 2 500 zł
2 579 - 2500 = 57 zł
4 lut 22:37
Beata17: o to chyba tak bedzie że co miesiąć bo wynik prawie sie zgadza z tym w książce dzieki
4 lut 22:44
Beata17: Nie wiem tylko dlaczego w 2 linijce jest pod kreski 100+1

tam u pavlova?
4 lut 22:49
Eta: Powinien zapisać tak

pewnie tak myślał bo i tak liczył)
( 1 + 0, 41(6)/ 100)
12
czyli ( 1 + 0,0041 666)
12
4 lut 22:55
Eta: Oczywiście zauważyłam ,że u siebie nie napisałam
50 000 * 0,004166 *12≈208, 33 *12 ≈ 2500zł (sorry!
4 lut 22:59