Prosze o pomoc - stereometria
kameleon:
1. Do akwarium w ksztalcie prostopadloscianu o wymiarach podstawy 50cm i 40cm, czesciowo
wypelnionego woda, dolano jeszcze 5 litrow wody. O ile podniesie sie poziomy wody w awkarium ?
2. Wszystkie krawędzie grainastosłupa prawidłowego trójkątnego sa równe 2. Ile wynosi pole
powierzchni calkowitej tego graniastosłupa?
3. Ile wynosi przekątna szescianu o krawedzi 10cm?
4. Przekatna prostopadłoscianu o dlugosci 6 jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod kątem L
( alfa ) . Przekątna podtawy ma dlugosc 3. Ile wynosi kąt L ( alfa ) Prosze o pomoc na ile to
mozliwe
10 lut 16:44
10 lut 16:49
kameleon: a mozesz napisac jak policzyles objetosc prostopadloscianu ? bo tak troche odpowiedz dla mnie
nie jasna, ale dziekuje za checi tak wgl
10 lut 16:54
smmileey: 1.
v
1= 0,5*0,4*h
po wlaniu wody : V
2=V1 + 5= 0,5*0,4*(h+x) , gdzie x to różnica poziomu wody, czyli to co
szukamy
(0,5*0,4*h)+5=(0,5*0,4)*(h+x)
skąd x=20dm
2.
Pc=2Pp+Pb
Pb=3*2
2=12
Pc=2*(
√3+6)
3.
d=a
√3=10
√3
Jeśli chcesz do tego dojść to z Pitagorasa.
4.
| | 1 | |
cos(alpha)= |
| , a z tego alpha=60 st. |
| | 2 | |
10 lut 16:58
smmileey: Zibi nie zamieniłeś na dm
10 lut 16:58
smmileey: A nie, sry, przeczytałem, że tam jest 5cm i 4 cm
10 lut 16:59
Zibi: Vprostopadłóścianu = a * b * c
Nie znamy c ale mamy
A= 5dm
B= 4dm
Vdolanej wody= 5dm
3
V=abc / ab
Czyli
| | 5dm3 | |
c= |
| = 0,25dm = 2,5cm |
| | 5dm * 4dm | |
10 lut 16:59
kameleon: dzieki wielkie

chociaz tego 1 zadania dalej nie rozumiem, bo przeciez nia mamy podanej
wysokosci tylko mamy podane wymiary podstaw .
10 lut 17:00
kameleon: ok dziekuje
10 lut 17:00
smmileey: u mnie w 1 miało być 25

i podziel przez 10, bo dałem o jeden przecinek za dużo w tył
10 lut 17:02