matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj parzystość funkcji
Bartek:
x − x
3
f(x)=
3x
10 lut 16:41
smmileey:
(x)(1−x
2
)
1−x
2
(1−x)(1+x)
f(x)=
=
=
3x
3
3
Widać teraz, że np. dla argumentu 1 i −1 funkcja daje taką samą wartość, a więc f(x)=f(−x), czyli jest to funkcja parzysta
10 lut 16:48
Bartek:
x − x
3
f(x)=
3x
−x − (−x)
3
−x + x
3
f(−x)=
=
≠ f(x)
3(−x)
−3x
x − x
3
−(
) = −f(x)
3x
czyli funkcja nieparzysta Gdzie tu jest błąd?
10 lut 16:55