Wskaź puntk który należy do prostej.
Kala11buzka5: Prosta o równaniu y=ax+b przecina oś OX pod katem 60∧ a oś OY w punkcie (o,2√3) Wskaż punt
ktory nalezy do tej prostej:
a)(1, √3)
b) (3√3, 1)
c)(−1,√3)
d)−√3, −1)
10 lut 16:34
smmileey: Narysuj sobie tą prostą w układzie współrzędnych.
Powstanie trójkąt prostokątny.
Wiemy, że b= 2
√3, to jest jedna przyprostokątna tego trójkąta.
Szukamy długości drugiej przyprostokątnej:
| b | |
| =tg60, a z tego x=2, czyli, prosta przecina oś x w punkcie (−2,0). |
| x | |
Podkładając do y=ax + 2
√3, otrzymasz, że a=
√3, czyli całkowity wzór funkcji to
y=
√3x+2
√3
I teraz sprawdzasz punkty. Oczywiście widać, że odpowiedź c).
10 lut 16:43
Kala11buzka5: Ale jak sprawdzam te punkty

nadal nie rozumiem...:(
10 lut 16:52
Kala11buzka5: I dlaczego prosta przecina oś x w punkcie (−2,0) a nie (2,0)
10 lut 16:55
Kala11buzka5: No tak..jak sprawdzic punkty to juz wiem..

proste

ale dlaczego (−2,0) a nie (2,0) to
nadal nie wiem...
10 lut 16:57
smmileey: ponieważ gdyby przecinała w punkcie (2,0) to było by to pod kątem 120 stopni, a nie 60.
10 lut 17:04
Kala11buzka5: Ok.Dziekuje bardzo
10 lut 17:09