PILNE PROSZE
ANNA: 1. Krótsza przekątna rombu o długości d = 4√2 tworzy z jego bokiem α kąt 60stopni. Zatem bok
rombu ma długość :
A. 8√6/3 B. 4√6/3 C. 4√2 D. 8√2
2. Suma cosinusów kątów ostrych w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 2 jest
równa:
A. 3√5/5 B. 3√5/2 C.5/2 D. √6
3. Wiadomo, że sin2α = 3/4 i 0stopni < α < 90stopni. Wynika stąd, że:
A. α = 60stopni B. α=30stopni C. α>60stopni D. α<30stopni
4. Dany jest trójkąt równoramienny o wysokości długości 12 i podstawie 10. Kąt α jest kątem
przy podstawie trójkąta. Wynika stąd, że:
A. tgα=5/13 b. cosα =12/13 C.tgα=5/12 D.sinα=12/13
5. Dla kąta α prawdziwa jest zależność log3tgα=−1/2 . Wynika stąd, że:
A. α=60stopni B. α=30stopni C. α>60stopni D. α<30stopni
10 lut 16:27
smmileey: 1. C
2. na pewno dobrze przepisałaś odpowiedzi? Wychodzi mi √2
3.A
4.D
5.B
10 lut 16:35