funkcja kwadratowa
sweetghost: mam problem z funkcją kwadratowa

na ostatniej lekcji przed feriami miałam wprowadzenie tylko i się troche gubie..
mam funkcje: 0 = 2x
2 − x − 21
Δ = 168
a = 2
b = −1
c = −21
p =
14
q = 21
18
jak mam obliczyć x?..
10 lut 16:24
10 lut 16:25
smmileey: Δ = 169
10 lut 16:26
sweetghost: no tak.. 169

zle przepisalam..
10 lut 16:27
sweetghost: to mam jeszcze takie ogólne pytanie..

jak mam funkcję we wzorze ogólnym to
1.zmieniam ja najpierw na postaćkanoniczną
2.zmieniam z kanonicznej na iloczynową
3.z postaci iloczynowej wyliczam dopiero x?..
10 lut 16:49
Gimnazjalista: Ale po co zmieniać na kanoniczną?
Δ=169
a więc √Δ=13
Teraz obliczasz x1=3,25
x2=−3
I to są dwa pierwiastki tego równania nie przekształcasz na żadną postać kanoniczną ani
iloczynową
10 lut 17:12