jola: 7. Po podwójnej obniżce ceny najpierw o 20%, a później o 5% spodnie kosztują 114 złotych.
a) Jaka była cena spodni przed obniżkami? (odp. 150 zł)
b) O ile procent należałoby podnieść obecną cenę spodni, by wróciła ona do początkowej wartości
? (odp. 31,58 %)
10 lut 16:07
sweetghost:
a)100%−5%=95%
114zł. − 95%
x zł. − 100%
x = 114*10095
x=120zł. (cena przed 2 obniżką)
120zł. − 80%
x zł. − 100%
x= 120*10080
x= 150zł. (cena przed 1 obniżką)
10 lut 16:18
sweetghost:
b)114zł. − 100%
150zł. − x%
x= 150*100114
x=131,58%
131,58%−100%=31,58%
10 lut 16:20
Bogdan:
bez iksów:
| | 114 | |
a) wystarczyło tylko tyle zrobić: cena początkowa = |
| = 150, |
| | 0,8 * 0,95 | |
| | 150 − 114 | |
b) |
| * 100% ≈ 31,58% |
| | 114 | |
10 lut 18:42