ewa: 1.Wykres funkcji liniowej f(x) przechodzi przez punkty A = (1,2) i B = (3, 3)
a)Sprawdź rachunkowo, czy punkt C = (5, 7) należy do wykresu tej funkcji.
b)Rozwiąż równanie f(x) = 7.
c)Rozwiąż nierówność f(x) ≤ 2
10 lut 15:54
smmileey: | | 1 | | 3 | |
Wzór funkcji to f(x)= |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
Obliczasz to albo rozwiązując układ równań y=ax+b, podkładając za (x,y) współrzędne podanych
| | y2−y1 | |
punktów, albo podstawiasz f(x)= |
| *(x−x1)+y1, gdzie (x1,y1) współrzędne |
| | x2−x1 | |
punktu A, a (x
2,y
2)− współrzędne punktu B.
a) f(5)=4, więc punkt C nie należy do tej funkcji
z b i c powinnaś sobie poradziś, zwykły układ równań i nierówność.
10 lut 15:58