Stereometria
kameleon: 1. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidlowego czworokątnego ma dlugosc 4cm, a przekatna tej
bryły ma dlugosc 9cm. Oblicz objetosc graniastoslupa
2. W ostroslupie prawidlowym czworokątnym krawedz boczna o dlugosci k tworzy z plaszcyzzna
podstawy kąt o mierze 45stopni. Oblicz wyskosc sciany boczne.
Prosze o pomoc
10 lut 15:47
qlukq: najpierw z pitagorasa obliczasz przekątną podstawy. tj c
2 = 4
2 + 4
2 c= 4
√2 przekątna
podstawy pózniej znowu zeby obliczyc krawedz boczna 9
2 = (4
√2)
2 + b
2 ; −b
2 = 32−81
wynik
b
2 =
√49 b = 7 i teraz obietość 4*4*7=112
Co do 2 to wszystko

cos mi się wydaje ze za mało danych.
10 lut 16:08
kameleon: dzieki za pierwsze. a co do drugiego to tak, wszystko

to są wszystkie dane
10 lut 16:13
qlukq: Da rade to zrobic

wieczem się tym zajme bo teraz za bardzo czasu nie mam sam się mecze z zadaniami
10 lut 16:19
kameleon: ok ok

mam jeszcze 5 takich zadan , ale nie nawidze geometri przestrzennej , tzn mecze sie z
tym ale mi glupstwa wychodza
10 lut 16:20
smmileey: 2)
| | d | | k | | k√2 | |
Masz trójkąt równoramienny, gdzie połowa przekątnej podstawy |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
Cała przekątna d =k
√2. Z tego wynika, że bok podstawy = k, czyli tyle samo, co długość
krawędzi.
| | k | |
Teraz mam trójkąt: wysokość ściany bocznej (h), połowa podstawy ( |
| ) i krawędź boczna (k). |
| | 2 | |
| | k√3 | |
Z tego wyliczysz, że h= |
| |
| | 2 | |
10 lut 16:21
kameleon: dziekuje slicznie
10 lut 16:22