objętość ostrosłupa
niunia: 1) Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego, ktorego krawedz boczna ma długość 9
a przekątna podstawy ma długosc 6.
2) Oblicz objętosc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego którego krawedz boczna ma długosc 6 a
kąt nachylenia krawedzi bocznej do krawedzi podstawy wynosi 45 stopni.
3) Oblicz objętosc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego krawedz podstawy ma długosc 8,
a kat nachylenia wysokosci sciany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni
4) Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego, ktorego wysokosc ma długosc 9 a kat
miedzy krawedzia boczna a płaszczyzna podstawy wynosi 30 stopni
PROSZE O ROZWIAZANIE BO DOSTANE 1


smmileey: 1) która przekątna podstawy? Są dwie.
| | H | |
2) |
| =6, z tego masz H= 3√2 |
| | sin45 | |
Z własności tego trójkąta (równoramienny) , jego druga przyprostokątna również ma długość
| | 2 | |
3√2, co stanowi |
| wysokości podstawy. Rozwiąż równanie: |
| | 3 | |
| 2 | | a√3 | |
| * |
| = 3√2, gdzie a to długość podstawy. |
| 3 | | 2 | |
Potem oblicz objętość.
3)Narysuj wysokość ostrosłupa i wysokość ściany bocznej wychodzącą z tego samego wierzchołka,
zaznacz dany kąt. Przyprostokątna, która nie jest wysokością ostrosłupa ma długość 4 (połowa
| | H | |
podstawy). Stąd : |
| =tg60, a z tego H=4√3. Możesz liczyć objętość. |
| | 4 | |
4)a− długość boku podstawy i jedna z przyprostokątnych trójkąta, który powstanie.
| | 9 | |
Zachodzi zależność : |
| =tg30, z czego a=9√3. MOżesz liczyć objętość. |
| | a | |
Jedynki nie będzie