matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
graniastosłup
niunia:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego
10 lut 15:13
smmileey:
Poprowadź wysokość H z wierzchołka do podstawy (a).
a
√
3
x
h− wysokość podstawy =
. Wysokość dzieli ją w stosunku
.
2
2x
Stąd masz układ równań:
a
√
3
H
2
+
=10
2
6
a
√
3
H
2
+
=12
2
3
Wyliczasz a i H i możesz liczyć objętość
10 lut 15:30
megi:
dzięki
10 lut 15:54