graniastosłup POMOCY!
niunia: Oblicz objętosc graniastosłupa prawidlowego trojkątnego którego:
a) krawedz boczna ma długosc 5 i jest nachylona do podstawy pod katem 80 stopni
b) wysokość jest rowna 5 a krawedz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 20
stopni.
10 lut 15:04
smmileey: Na pewno prawidłowy? Z tego co piszesz, wynika, że to graniastosłup pochyły, czyli nie jest
prawidłowy. Sprawdź polecenie.
10 lut 15:46
megi: No własnie prawidłowy
10 lut 15:53
dero2005:
h5 = sin 80 = 0,9848
h = 5* 0,9848 = 4,92
h
p = 1,30
V =
13*a*h
p*
12*h
10 lut 18:49
dero2005:

zad 2
h = 5
h
p = 20,60
V =
16*a*h
p*h = ..........
10 lut 18:59
megi: dzięki śliczne

jestes kochany
10 lut 19:11
dero2005:
to miał być ostrosłup czy graniastosłup?
10 lut 19:28
megi: ostrosłup

pomyliłam sie w poleceniu
10 lut 20:33