TYU
KASIA.: Dany jest wyraz ciągu geometrycznego 36,18,9, ... wyznacz:
a) a5
b) a7
c) an
d) a2k−1
Jak ja mam to zrobić ? ze wzoru .. czy jak ?
10 lut 14:40
M: a1=36
q= 12
an=a1*qn
10 lut 14:42
KASIA.: ok to w a i b mi wyszło.. ale jak zrobić d? podstawiam pod n 2k−1 i wychodzi :
| | 1 | | 1 | |
a2k−1=36* |
| 2k−1−1=36* |
| 2k−2... |
| | 2 | | 2 | |
i co dalej ?
10 lut 14:55
M:
36* 122k : 122
10 lut 15:02
KASIA.: nie rozumiem ...

i co mi to da ?
10 lut 15:04
M: 9* 122k
10 lut 15:07
M: źle ..
144 * 122k
10 lut 15:07
KASIA.: yhym...
| | 144 | |
tylko że wynik wychodzi |
| |
| | 22k | |
10 lut 15:08
KASIA.: no ... ok ale w jaki sposób to się otrzymało ?
10 lut 15:09
M: 144? 36 * 1/4 = 36*4
10 lut 15:09
M: i wynik wychodzi tak jak piszesz wyzej
10 lut 15:10
KASIA.: czyli będzie tak:
a2k−1=36*122k−2=36*122k:122 =
36*122k:14 = 36*122k*41 = 144*122k
i dlaczego teraz nagle wychodzi taki wynik ?
10 lut 15:17
M: chodzi Ci o to skad te 144/(2
2k)
10 lut 15:19
KASIA.: tak.
10 lut 15:20
M: przyklad. 144* 12 = 144 : 2 = 1442
10 lut 15:22
KASIA.: yhym. ok dzięki.
a jak ma być w c ?
bo robię tak:
an= 36*12n−1= 36*12n:121=36*12n*2=72*12n=36n... ale to źle
jest ... gdzie robię błąd ?
10 lut 15:26
M: 72* 12n to sie nie rowna 36n
a jaki ma byc wynik ostateczny?
10 lut 15:29
KASIA.: ostatecznie ma wyjść :
10 lut 15:30
M: 36* 12n−1= 36: 2n−1
10 lut 15:33
KASIA.: czemu tak ?; /
10 lut 15:36
M: zamiana mnożenia na dzielenie..
36 * 1/2 = 36/2
10 lut 15:38
KASIA.: aha... ok dzięki ; ]
10 lut 15:40