anetka: 11.4 Ile wyrazów ciągu o wyrazie ogolnym an=n2 - 7n - 30 jest liczbami ujemnymi?
11.5 ciag (an) okreslony jest wzorem an=n2. Wyraz w zaleznosci od n, roznice a2n - an.
11.12 sprawdz czy liczby a,b,c tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny: a=1/2,
b=1/3, c=1/6.
11.18. Pierwszy wyraz malejacego ciagu arytmetycznego (an) jest rowny 3, a iloczyn
wyrazow czwartego i piatego rowny jest 15. Oblicz roznice ciagu (an) i sume 14
poczatkowych wyrazow ciagu (an).
11.23 Pierwszy wyraz ciagu geometrycznego (an) jest rowny 6, a iloraz dziesiatego wyrazu
i wyrazu szostego rowny jest 16. Wiedzac ze ciag (an) nie jest monotoniczny znajdz jego
iloraz, oblicz jego piaty wyraz i wyznacz wzor na wyraz ogolny tego ciagu.
11.24 oblicz 1+2+4+...+512+1024 i 81/32-27/16+9/8-3/4+1/2.
11.25 Iloraz ciagu geometrycznego (an) jest rowny 1/3, a suma jego pięciu poczatkowych
wyrazow wynosi -605. znajdz pierwszy wyraz ciagu (an) i okresl monotonicznosc tego
ciagu.
11.29 Pan Jose Borrego wplacil do banku 200000$ na czteroletnia lokate o stalym
oprocentowaniu, z roczna kapitalizacja odsetek. Po czterech latach stan jego konta
wyniosl 414720$. Jakie bylo oprocentowanie tej lokaty?
11.36 Podaj wzory takich ciagow an i bn, ktore sa zbiezne do zera, zas ciag cn= an/bn:
ma granice rowna 5; ma granice rowna 0; jest rozbiezny do - nieskonczonosci.
11.37 Wyznacz te wartosci x, dla ktorych ciag geometryczny 9, 3x, x2,... jest zbiezny.
11.38 Wyznacz te wartosci x, dla ktorych istnieje suma nieskonczonego ciagu
geometrycznego
a) 8,4x, 2x2
b) 1, 2cos x, 4cos2x
11.39 oblicz sume nieskonczonego ciagu geometrycznego
A) 1, 0.5, 0,25, 0,125,...;
okresl wzorem rekurencyjnym ciag ktorego pierwszy i drugi wyraz jest rowny 3, a kazdy
nastepny jest iloczynem dwoch poprzednich.
podaj wzor na n-ty wyraz ciagu (an), jezeli a1=5 i an+1=2an dla n nalezacych C+
podaj wzor na wyraz ogolny ciagu (an) okreslonego w nastepujacy sposob: ciag (an) jest
ciagiem kolejnych liczb naturalnych, ktore przy dzieleniu przez 5 daja reszte1.
21 mar 16:12
Toyman: 11.4
n € N
+
n
2-7n-30ɘ
Δ=49+120=169
√Δ=13
n
1=(7-13)/2=-2 nie nalezy do dziedziny
n
2=(7+13)/2=10 - poprawna odpowiedz
27 mar 21:51
paweł: cn=an−bn
13 sty 14:32