monotonicznosc, dokonczenie zadania
Kamil: Zbadac monotonicznosc:
f(x)= −x
3 + 9x − 1
no i wyliczyłem że:
f'(x) = − 3 x
2 + 9 = i teraz mam pytanie, czy zapisać 3( − x
2 + 3) czy −3 (x
2 − 3) i jak
później wyznaczyć to jaka jest funkcja, prosze o szybką pomoc
10 lut 13:50
robinka:

−3x
2+9=0
−3x
2=−9
x
2=3
x1=
√3>1 v x2=p−{3} >2
10 lut 13:53
xD: kamil, ale jak wyliczyłeś to f(x)= −x3 + 9x − 1
10 lut 14:00
Kamil: no z pochodnych, a co, zle ?
to zawsze można tak porównywać do 0 ? i x2 = √−3 > 2 ?
10 lut 14:06
Kamil: kurde, prosze o pomoc! bo teraz nie wiem co robić !
10 lut 14:22