wielkie gówno (trapez) POMOCY!!!!!!
waldek z pod butki: w trapezie prostokątnym krótsz przekontna o dł 8cm jest prostopadła dodłuższego ramienia
i tworzy z podstawą kąt 60 stopni. oblicz pole i obwód trapezu
4 lut 20:44
zygi:
4 lut 22:19
bubu: po przedzieleniu tego trapeza przekątną powstaja dwa trójkąty z kątami 60*,30* i 90* .
|\ 30*
| \
a√3 | \ 2a
| \
90* |___\ 60*
a
prosta miedzy kątem 90* a 60* wynosi a czyli 8cm(dane z zadania)
prosta miedzy kątem 90* a 30* to a√3, to bedzie ona wynosic 8√3 cm
prosta miedzy kątem30* a 90* to2a, które bedzie wynosić 16cm
drugi trojkat jest taki sam tylko ty razem 8c jest pomiedzy 30* a 60* z czego wynika ze
2a=8
wtedy a=4 , a√3=4√3-to jest zarazem nasza wysokość w trapezie
Obwód=4+16+4√3+8√3=20+12√3cm
pole=[(4+16)*4√3]0.5=40√3cm2
4 lut 23:30