Ciągi!!! Pomóżcie bo trochę się zagubiłam!
Sisi: Trzy liczby, których iloczyn wynosi 64, tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby tworzą
także ciąg arytmetyczny. Jakie to liczby?
4 lut 20:34
Eta:
Kasia, Sisi!

podobnie! jak poprzednie!
a, b , c ----- tw. ciąg geom
to oznacza że b
2 = a*c
a+b +c = 64
a, b, c, --- tworzą też ciąg arytmetyczny
czyli 2b = a +c
masz znowu trzy równania rozwiąż tym razem poprawnie układ !
i wyliczysz a b c Dasz już radę !
po wyliczeniu sprawdx czy dadza w sumie 64
i czy tworzą raz ciąg geom raz arytm
4 lut 20:39
Sisi: oki. juz wiem gdzie robilam błąd. Spróbuje poprawić
4 lut 20:46
Sisi: Eta, pomocy nie wiem jaką liczbę mam wyznaczyć by najlepiej rozwiązać ten układ równań?
4 lut 20:56
Eta: Cieszę się,że wiesz jak poprawić swój poprzedni błąd!
Dasz radę ! sprawdzaj zawsze to co Ci wyjdzie z treścia zad.
będziesz miec pewność dobrej odpowiedzi!
Topodstawa w każdym niemalże zda> OK?
4 lut 20:57
Eta: Ooooooo!
sorry pomyliłam sie
tam jest a*b*c = 64 a ja napisałam z rozpędu a +b +c = 64
to zupełnie co innego!

czyli mamy równania
a*b*c= 64
2b= a+c
b
2 = a*c teraz mamy tak do pierwszego wstawiasz za
a*c = b
2 czyli masz b
2 *b= 64 to b
3 = 64 to b= 4
dalej już dasz radę ! ( sorry spojrzałam źle na treść
4 lut 21:03
Furius: trudne chyba nie dam rady tego rozwiązac
4 lut 21:23
Eta:
Pomogę Ci!
wiec b= 4 to a+c = 8
a*c = 16
a = 8 -c t0 (8-c) *c = 16 to - c
2 +8c - 16 =0
to c
2 -8c +16=0 czyli ( c - 4)
2 = 0 to c- 4 = 0 to c= 4
możesz tez policzyć deltę wyjdzie = 0 czyli c= 4
teraz tylko a obliczyć
to juz banał

a = 8 - 4 = 4
wniosak : jest to ciąg stały 4, 4, 4
tworzą ciąg arytm bo r= 0 i geom. bo q= 1
i iloczyn = 4*4*4= 64
Można od razu na początku zadania to stwierdzić! ,że tak jest!
4 lut 21:31