wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema
vivek: wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji w(x)=3x4−2x3−9x2
10 lut 12:41
vivek: odświeżam
10 lut 15:57
smmileey: | | 2√7−1 | | 2√7+1 | |
W(x)=x2(3x2−2x−9)=x2(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Rysujesz wykres i otrzymujesz:
| | 2√7−1 | | 2√7+1 | |
f(x)− f. malejąca dla x należ. do przedz.(−niesk., 0>;< |
| , |
| > |
| | 3 | | 3 | |
| | 2√7−1 | | 2√7+1 | |
f(x)−f. rosnąca dla x należ. do przedz. <0, |
| >; < |
| , + niesk.) |
| | 3 | | 3 | |
f'(x)=12x
3−6x
2−18x
| | 3 | |
Rozwiązując równanie : f'(x)=0, otrzymujemy x1=0, x2=−1, x3= |
| . |
| | 2 | |
maskimum masz w 0.
Liczy f'(x) od tych miejsc zerowych i otrzymasz ich wartość
10 lut 16:16