matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
HELP
ANNA:
1. Dane jest wyrażenie w(x) = x
3
+ 2/x
2
− 9 . Oblicz wartość tego wyrażenia dla x =
√
5
− Wynik przedstaw w postaci x
√
5
+ y gdzie x,y są liczbami wymiernymi
10 lut 12:33
M:
5
√
5
+ 2/5 − 9 = 5
√
5
−8 3/5
10 lut 13:27