logarytmy.. ;o
Aga.: 3logx4 + 2log4x4 +3log16x4=0
10 lut 11:34
Aga.: pomóżcież, proszę...

myślę, że trzeba to sprowadzić do takiego logarytmu aby przy podstawie
była jednakowa liczba, później dodać podzielić i z górki... tylko jak zacząć..? help me,
please...
10 lut 15:10
Aga.: czy ktoś umie to rozwiązać
11 lut 10:37
kachamacha:
założenia x>0, x≠1
zamieniam na logarytmy o podstawie x
pierwszy już jest
drugi:
| | logx4 | | logx4 | | logx4 | |
log4x4= |
| = |
| = |
| |
| | logx(4x) | | logx4+logxx | | logx4+1 | |
trzeci:
| | logx4 | | logx4 | | logx4 | |
log16x4= |
| = |
| = |
| = |
| | logx(16x) | | logx16+logxx | | logx42+1 | |
podstaw odpowiednio do równania
wprowadź zmienną pomocniczą log
x4=t
11 lut 10:44
Aga.: dziękuję serdecznie
11 lut 11:52
Aga.: napotkałam problemy

podstawiając wyszło mi:
| | 2t | | 3t | |
3t + |
| + |
| / 2t+1 |
| | t+1 | | 2t+1 | |
6t
2+3t+3t+2t
2+2t
8t
2+8t=0
8t(t+1)
t
1=0 t
2=−1
zapewne gdzieś jest błąd...

mógłby to ktoś sprawdzić..? proszę..
11 lut 12:08
Aga.:
11 lut 14:39
as: dobrze podstawiłaś, ale nie możesz mnożyć razy (2t+1). trzeba sprowadzić do wspólnego
mianowsnika. ja próbowałem, ale też do końca mi nie wyszło
11 lut 15:38
sadadsa: już mi wyszło chwila
11 lut 16:05
sadadsa: mamy 3t1 + 2tt+1 + 3t2t+1
trzeba sprowadzić do wspólnego mianowsnika
3t1 * (t+1)(2t+1)(t+1)(2t+1) + 2tt+1 * 2t+12t+1
+ 3t2t+1 * t+1t+1
czyli mnożymy wszystko tak, aby był taki sam mianownik
po wymnożeniu mamy
6t3+9t2+3t2t2+3t+1 + 4t2+2t2t2+3t+1 + 3t2+3t2t2+3t+1
=
= 6t3+16t2+8t2t2+3t+1 = 0 / *2t2+3t+1
możemy pomnożyć obustronnie
6t3+16t2+8t = 0
t(6t2+16t+t)
t=0
√Δ = 8
t1 = −16 −812 = −2412 = −2
t2 = −16+812= −812 = − 23
t3 = 0
i pamiętaj, że to jest dopiero t, a t = logx4
czyli
logx4=0 =>> x0=4 niemożliwe czyli zbiór pusty
logx4 = −2 ==> x−2=4 x=12
logx4= −23 ==>> x−23 = 4 =>> x= −18
posprawdzaj sobie i przeanalizuj jeszcze raz
11 lut 16:26
Aga.: dzięki

zawsze się rąbnę na jakiejś głupocie, co teoretycznie 'powiinnam już znać"...

dzięki jeszcze
raz
11 lut 21:27