matematykaszkolna.pl
Oblicz pozostałe współrzędne kwadratu. uhu: Punkty A(2,3) i B(4,−1) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu. Rozwiązałem to zadanie ale sposobem który może się okazać deko heretycki. Obliczyłem długość wektora AB. Obliczyłem także równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B. Dalej wiedząc, że wektor AC jest prostopadły do prostej AB wyznaczyłem jego "współrzędne". Tylko że oczywiste wydaje się że te współrzędne nie są poprawne dlatego porównałem długości wektorów AB i AC i doszedłem do wniosku że gdy pomnożę współrzędne wektora AC przez 2 wyjdzie mi taka sama długość co w AB. Przekształciłem A i B w obie strony tym wektorem i okazało się że wyszło jak w odpowiedziach. Problem w tym że nie mogę nigdzie znaleźć takiego sposobu w teorii, niby jest coś o mnożeniu wektora przez liczbę rzeczywistą "k" ale to chyba nie o to chodzi. Może ktoś stwierdzić czy taki sposób jest dopuszczalny i ewentualnie odesłać do jakiegoś źródła ?
10 lut 11:29