wielomian
studentka: jaką metodą mam rozwiązać to równanie 2x3 + 9x2 + 7x−3
10 lut 11:00
Amba: =0 ?
10 lut 11:10
studentka: jaa ani tego nie pogrupuje, ani nie znajde dzielnika

po co tak piszesz no chyba wiem ze do 0
10 lut 11:12
Amba: ale ja sie pytam czy =0 ...
pytasz o rownanie a tam nigdzie nie ma =
wzory Cardano i tyle
i troche wiecej uprzejmosci, w koncu prosisz o pomoc
10 lut 11:16
studentka: przepraszam zle zinterpretowalam Twoja odpowiedz, a co to sa te wzory?
10 lut 11:18
Amba: uniwersalny przepis na rownanie szescienne
w wikipedii sa dobrze rozpisane
10 lut 11:20
studentka: a jakis sposob z LO? jest na to?
10 lut 11:24
jo: Możesz sobie rozpisać ten wielomian a następnie grupować:
2x3+(6x2+3x2)+(9x−2x)−3 = 0
...
wychodzi (2x+3)(x2+3x−1) = 0 i z tego to juz pierwiastki obliczysz.
10 lut 11:28
uhu: | | p | |
Najprościej to moim zdaniem twierdzeniem o wymiernych pierwiastkach wielomianu ( |
| ) do |
| | q | |
znalezienia pierwszego pierwiastka a dalej już chyba sobie poradzisz, pozdr
10 lut 11:35
studentka: dziekuje
10 lut 11:41
Bogdan:
Można zastosować twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
| | 3 | |
Tutaj jest taki pierwiastek, to x = − |
| . |
| | 2 | |
| | 3 | |
Podziel swój wielomian przez dwumian (x + |
| ), np. schematem Hornera |
| | 2 | |
10 lut 11:54