planimetria
thomas: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60st. Wysokość
graniastosłupa=dłuższej przekątnej jego podstawy.Oblicz długość krawędzi podstawy jeżeli
objętość granaiast.=12
4 lut 20:13
pavlov: nie wiem czy dobrze mi wyszło, spróbuje przynajmniej
z trójkąta 30,60,90 wynika że:
krótsza przekąta = a
dłuższa przekątna =a√3
a zatem:
(a+a√3)a√3/2 = 12 \ 2
(a+a√3a√3) = 24
a2√3 + 3a2 = 24
a2 (√3 +3)=24
a2 = 24/(√3 +3)
a=12-4√3
bok jest równy krótszej przekątej a więc bok =a
4 lut 20:56
Eta: Witam! pomoge rozwiązac poprawnie!
V= Pp *h Pp = a2 *sin 60o taki jest wzór na pole rombu!
czyli Pp= a2 *√3/2
a2 *√3/2 *h = 12 /*2
a2 *√3*h = 24
h = d1 to liczymy z tw. cos.
d12 = a2 +a2 - 2a*a *cos 120o cos 120o = - sin 30o = - 1/2
d12 = 2a2 + 2*a2*(1/2)
d12 = 2a2 +a2 = 3a2 to d1 = a√3
to h= a√3
czyli a2√3 *a√3 = 24
a3 *3 = 24 to a = 2
4 lut 21:22