odwrotna
lukas: Witam mam problem z zadaniem nie mam zielonego pojecia jak go zrobic Pomoze ktos ? Tak w miare
pokolei co trzeba zrobic ?
Wyprowadzic wzor funkcji odwrotnej do funkcji
f(x)= 1 + (12)x
i jak mam narysowac wykres funkcji y= f(x) to poprostu tej funkcji co mam napisane ?
10 lut 10:24
Amba: rysujesz, sprawdzasz czy funkcja jest roznowartosciowa
jesli tak, wyznaczasz x z rownania
gotowe
10 lut 10:37
graniczny: no narysowalem i jest roznowartosciowa ale jak mam ten x zabrac z gory ?
10 lut 10:40
lukas: widze ze mnie wyprzedzil kolega z pytaniem
10 lut 10:42
Amba: zawsze funkcja odwrotna do wykladniczej jest funkcja logarytmiczna
wyznacz x z rownania:
y=1+(12)x
10 lut 10:44
lukas: y=log1/2x−1 ?
10 lut 10:47
lukas: w sensie ze log przy podst z 12 x minus 1 ?
10 lut 10:47
Amba: jesli juz zamieniles y z x to tak
10 lut 10:49
lukas: ok dzieki
10 lut 10:55