promien
Angela: Te zadania są na zaliczenie spr. Musze je tylko babce oddać. I to wszystko. Proszę o
rozwiązywanie całego i z obliczeniami. Bardzo Proszę.
Promień okręgu opisanego na trójkącie o bokach 6,8,10 jest równy?
10 lut 09:01
ICSP: 1. Sprawdz czy jest to trójkąt prostokątny:
62 + 82 = 102
100 = 100
Jeżeli okrąg jest opisany na trójkącie prostokątnym to jego promień jest połową długości
przeciwprostokątnej. Dokończ już sama.
10 lut 09:04
Angela: to jest długością podstawy chyba? Jaki wzór jest na to
10 lut 09:07
ICSP:

Dla takich łatwych zadań nie ma potrzeby stosowania wzorów bo tylko utrudniają. Punkt o jest
środkiem okręgu i dzieli on odcinek BC na dwie równe części. Odcinek BO jest promieniem okręgu
opisanego.
10 lut 09:11
Angela: czyli z twierdzenia pit. muszę to wyliczyc
10 lut 09:12
ICSP: Z twierdzenia pitagorasa musisz potwierdzić że jest to trójkąt prostokątny. Ponieważ tylko w
trójkącie prostokątnym promień okręgu opisanego jest równy połowie przeciwprostokątnej.
10 lut 09:17
Angela: Nie wiem jak to rozwiązać naprawdę nic mi nie wychodzi.
10 lut 09:18
ICSP: Wiesz ile wynosi przeciwprostokątna?
10 lut 09:18
Angela: no 8:2 = 4
10 lut 09:21
ICSP: Boki :
6 − pierwszy bok
8 − drugi bok
10 − trzeci bok
Przeciwprostokątna jest zawsze najdłuższym bokiem. Podziel ją na dwa i będziesz miała ten
promień.
10 lut 09:23
Angela: mam poprostu tak napisac 10:2 = 5
10 lut 09:30
Angela: ja chce sie poprostunauczyc i wiedziec skad sie to wzielo
10 lut 09:31